psychopy.org | Reference | Downloads | Github

Images do not always show up when expected (Navon paradigm)

If this template helps then use it. If not then just delete and start from scratch.

OS (e.g. Win10): Linux
PsychoPy version (e.g. 1.84.x): v1.84.2
Standard Standalone? (y/n) If not then what?:
What are you trying to achieve?:
I have build a Navon experiment (with Builder, than compiled the script), where hierarchially structered letter stimuli shall show up on different positions on the screen for 40ms. Afterwards a mask should cover the stimulus until the participant’s response and the end of the trial. The problem is, that sometimes the images do not show up at all or just a grey field appears. More importantly the problem gets bigger to the end of the experiment, where often no images are shown at all. The first images of the experiment are often shown quite well. It seems as if the same problem also happens with sound, but not that worse.

What did you try to make it work?:
I have already tried to run it on a windows system. It did not help. Additionally I deleted the mask images, but the problem also appears without the mask directly after the target image. I also closed all other windows while running the experiment.
What specifically went wrong when you tried that?:
The same Problem appears. But there is no error message. However on the Linux System we do have problems with inconsistent frame rate and dropped frames (not on Windows, apparently).
This is the output message

Running: /home/wenhart/Dokumente/Experimente Psychopy/Navon/Navon170228ohnemask.py

libGL error: pci id for fd 39: 8086:1912, driver (null)
[intel_init_bufmgr:1068] Error initializing buffer manager.
libGL error: failed to create dri screen
libGL error: failed to load driver: i965
pyo version 0.7.0 (uses single precision)
ALSA lib pcm.c:2239:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.rear
ALSA lib pcm.c:2239:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.center_lfe
ALSA lib pcm.c:2239:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.side
ALSA lib pcm_route.c:947:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
Cannot connect to server socket err = Datei oder Verzeichnis nicht gefunden
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
16.3677 WARNING Couldn’t measure a consistent frame rate.

  • Is your graphics card set to sync to vertical blank?
  • Are you running other processes on your computer?

16.8560 WARNING t of last frame was 38.20ms (=1/26)
16.9036 WARNING t of last frame was 47.51ms (=1/21)
16.9508 WARNING t of last frame was 47.21ms (=1/21)
16.9867 WARNING t of last frame was 35.97ms (=1/27)
17.0302 WARNING Multiple dropped frames have occurred - I’ll stop bothering you about them!
21.1628 WARNING Couldn’t measure a consistent frame rate.

  • Is your graphics card set to sync to vertical blank?
  • Are you running other processes on your computer?